Книга в Кіровограді: як тебе шукати, де тебе знайти?

13:26, 01 Листопада, 2012

Президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін заявив про те, що в 2012 році число українських книг на внутрішньому ринку зменшилася на 15% у порівнянні з 2011 роком. За кількістю українського книжкового виробництва зараз на людину припадає одна книга в рік. Показник менше 2,5 примірників вважається нижньою межею, подолання якого негативно позначається на інтелектуальному рівні населення.

На думку видавців, це пояснюється відсутністю державної підтримки книговидання. Задумуючись над статистикою зрозуміло, якщо ви цього року придбали хоч з десяток українських книг, то більшість не купували взагалі. Пояснюється це ще кількома чинниками: зниженням рівня читання, подорожчанням книг, які подекуди стають розкішшю за сучасного рівня зарплат.

Про те, що українське книговидання мізерне, не задумуєшся у Києві чи Львові. Здавалось би, зайшовши до крупної книгарні, можна знайти чудові дитячі книги, сучасну українську літературу і класику, і навіть трохи перекладів іноземної літератури. З перекладною книгою, до речі, справа ще складніша, адже часто права на переклад належать видавництвам «східного сусіда», які охоплюють ринок Росії, України та інших країн СНД. Умови, за яких вони згодні продати права на переклад нашим видавництвам, настільки незручні, що перекладений примірник може вийти «золотим». А от для Кіровограда однією з проблем є і можливість знайти україномовну книгу.

Ми пройшлись по кіровоградських книгарнях, щоб знайти україномовні дитячі книги і сучасну літературу .
В центрі міста знаходиться «Книжковий супермаркет» (вул. Велика Перспективна). Колись він займав майже два поверхи, а тепер його площа поступово скорочується. Українським книгам тут відведена одна поличка. Переважає класика. Із сучасної української літератури немає новинок. Ті кілька видань, що є, морально застарілими і досвідченим читачам вже знайомі. Дитячі книги ж представлені кількома подарунковими виданнями від видавництва «АБАБАГАЛАМАГА» і «Махаон» – від 70 гривень і вище. Ця книгарня також «знаменита» своїми націнками. Наприклад, порівняно з інтернет-магазинами накрутка на окремі книги може бути понад 30 гривень.

Магазин «Клуб сімейного дозвілля» (вул. Тимірязєва), що представляє книги однойменного видавництва, завжди переповнений покупцями. Долучившись до «клубу», ви зобов’язуєтесь щокварталу купувати книги видавництва в книгарні або через пошту. Купувати книги безпосередньо в магазину можуть і ті, хто не є членами клубу. Тут є і сучасна українська література, і переклади світової класики і сучасної літератури, і корисні україномовні посібники, наприклад, з кулінарії чи народної медицини. Мінус у тому, що тут представлений лише один видавець і часом цікаві новинки надходять в магазин через місяць-два після офіційної презентації.

Нещодавно в місті відкрився новий магазин «Буквіца» (вул. Пашутінська), великий і просторий. Але українських книг і тут зовсім мало. Хоча, на те що є, націнка впорівнянні з Інтернетом тут невелика.

Книжкові ряди, що заходяться в супермаркеті «Велика кишеня» (вул. Конєва) і на другому поверсі над супермаркетом «Сільпо» (вул. Велика Перспективна) можуть бути скарбом, якщо добре пошукати. Тут є широкий вибір дитячих книг і букіністичні полиці, де дуже дешево можна знайти класику і не тільки.
В гіпермаркеті «Епіцентр» біля поличок для зберігання речей знаходиться маленький, але дуже наповнений магазинчик. Зокрема там є багато хороших дитячих книг різної цінової категорії.

Якщо ви шукаєте підручники і посібники, для вас є магазини «Школярик» (вул. Дворцова) і «Книжковий світ» (вул. Набережна).

Не можна не згадати про магазин «Українська книга» (вул. Чорновола). Ще кілька років тому він був, без сумніву, найкращою книгарнею міста з огляду на кількість україномовної літератури за вигідними цінами: сучасної і класики, дитячої і подарункових видань. Невеличка за площею крамничка співпрацювала з найбільш відомими видавництвами України. Якщо в книгарні чогось бракувало, то з легкістю можна було замовити книгу за ціною видавця. Проте, в 2011 раптово книгарня виявилась «нерентабельною», а пізніше приміщення передали на баланс «Бібліотечного колектору». Зараз де-юре там знаходиться книгарня, але потрапити туди складно – продавець не надто сумлінно ставиться до своєї роботи і постійно «прогулює», та й асортимент книг зменшився в десятки разів. Проте, стандартний набір класики зі шкільного курсу укрліт тут можна знайти.

Ще один букіністичний магазин знаходиться поблизу кінотеатру «Зоряний» і має назву «Роксоляна» (вул. Велика Перспективна). Тут є всього потроху. Шукайте і знайдете.

На вулиці Тарковського, у дворику, знаходиться ще одна книгозбірня. Українського тут практично немає, але знайти цікаву російськомовну книгу є шанс.

В Кіровограді зовсім безкоштовно можна знайти і книги відправлені у буккросинг. По культурних закладах і кав’ярнях міста можна знайти полички з назвою «Єлисаветградський книговорот» – тут ви можете взяти почитати будь-яку книгу на невизначений термін і повернути на подібну поличку в іншому кінці міста. Але за новинками треба пильно слідкувати. Все цікаве розмітають вмить!

Якщо ви пройшлись по нашому маршруту і нічого цікавого або доступного по ціні не знайшли, альтернатива є завжди –бібліотека. Але на різноманіття україномовної сучасної книги не сподівайтесь. Читайте, що є в читальному залі, або записуйтесь в чергу на найбільш популярні видання в абонементі.

Настя Дзюбак

“Нова газета”

Фото звідси

Останні новини по темі
В Кіровограді триває акція протесту під ОВК(ФОТО)
Кіровоград. Молодіжний журнал "Гречка" www.gre4ka.com.ua У допомозі наркозалежним потроху заповнюють прогалини
У допомозі наркозалежним потроху заповнюють прогалини
Читайте також

Обираючи оновлення для свого гардероба, хочеться мати дещо більше, ніж просто речі. Здійснюючи покупку, ви очікуєте справжню симфонію вишуканості та унікальності....

16:04, 19 Квітня, 2024

У Кропивницькому у гімназії “Козацька” встановлять вікон ще на майже пів мільйона гривень. До цього на заміну вікон у цій школі вже виділяли майже три мільйони гривень....

15:47, 19 Квітня, 2024

У Кропивницькому на Великдень не скасовуватимуть та не змінюватимуть тривалість комендантської години. Натомість зміниться графік роботи транспорту та перекриється рух у централ...

15:30, 19 Квітня, 2024